מדריך להיפוך שאלות הפוכות בשאלון בתוכנת SPSS

אחת הטעויות הנפוצות בעבודה עם שאלונים היא חישוב ממוצע או מהימנות של פריטי שאלון, לפני שבוצע היפוך של השאלות ההפוכות שבו. לכן, כלל ראשון וחשוב הוא: לפני שמבצעים כל חישוב סטטיסטי או ראשוני בנתונים, כולל בדיקת מהימנות או חישוב ערך יחיד לכל הפריטים, יש להפוך תחילה את כל השאלות ההפוכות בשאלון.

 

מה זו בכלל שאלה הפוכה?

בשאלונים פסיכולוגיים, פעמים רבות נכללות שאלות שנוסחו באופן ״הפוך״ מהמגמה המרכזית של השאלון, כדי לבדוק את ערנות המשיבים ולהגביר את מהימנות המדידה. בשאלה הפוכה, הכוונה היא לשאלה שמנוסחת כך שהתשובה עליה היא בכיוון ההפוך מיתר הפריטים שבשאלון. לדוגמה, אם שאלה רגילה בשאלון חרדה תהיה: ״אני חש מתח לעיתים קרובות״ או ״רוב הזמן אני חרד מדברים לא צפויים שעלולים להתרחש״, הרי ששאלה הפוכה תהיה: ״אני בדרך כלל רגוע גם במצבי לחץ״. אדם עם רמת חרדה גבוהה צפוי לדרג גבוה את השאלות הראשונות (למשל 5 או 4 מתוך 5), אך דווקא לדרג נמוך את השאלה ההפוכה (כלומר 1 או 2), במידה והוא בעל חרדה גבוהה. כלומר, בשאלה ההפוכה מהמגמה הכללית של השאלון, התגובה תהיה גם היא הפוכה (תגובה של 1 מייצגת חרדה גבוהה ולא 5). כדי שהשאלון ייתן ציון כולל נכון, אנחנו צריכים להפוך את ציון השאלה ההפוכה כך שגם היא תייצג חרדה גבוהה כאשר הציון בה גבוה.

במאמר הנוכחי נצרף מדריך פשוט וברור לביצוע היפוך סקאלת תשובות לשאלה הפוכה בתוכנת SPSS, גם אם לא השתמשתם בה יותר מידי קודם 😉

 

לפני שנתחיל, הנה דוגמה לשאלון חרדה בעל 5 פריטים (=שאלות), עם שאלות רגילות ושאלה הפוכה:

נניח ששאלון החרדה שלנו כולל את חמשת הפריטים הבאים, כאשר כל שאלה נמדדת בסקאלה של 1 עד 5 (1 = בכלל לא נכון, 5 = נכון מאוד):

שאלה הפוכה?

השאלה/הפריט

מספר השאלה

לא אני חש חרדה לעיתים קרובות Q1
לא אני מתקשה להירדם בגלל מחשבות Q2
כן אני בדרך כלל רגוע גם במצבי לחץ Q3
לא אני חווה דפיקות לב כשאני לחוץ Q4
לא לעיתים קרובות אני מרגיש שאני לא שולט במצב Q5

זיהיתם מהי השאלה ההפוכה? פריט Q3 הוא שאלה הפוכה! ולכן נצטרך להפוך את ציון התגובה עליו, כך שמענה של 1 יהיה 5, 2 יהיה 4 וכן הלאה.

 

עכשיו נעבור על כל השלבים להיפוך סקאלה של שאלה הפוכה, שלב אחר שלב:

 

שלב 1: פתיחת הקובץ בתוכנת SPSS

כדי לפתוח את קובץ הנתונים שלכם בתוכנה ניתן פשוט לגרור את הקובץ מהמחשב ישירות אל חלון SPSS, או ללחוץ פעמיים על קובץ הנתונים עצמו (עם סיומת sav.), והוא ייפתח אוטומטית בתוכנה. לחלופין, ניתן לפתוח קובץ נתונים מתוך התוכנה, דרך: File > Open > Data.

בתוכנת SPSS (מופיעים בתחתית המסך) יש שני מצבים עיקריים לצפייה בנתונים:

  • Data View: בלשונית זו נראה את הנתונים עצמם של כלל הנבדקים. כל שורה מייצגת נבדק אחר, וכל עמודה מייצגת משתנה (למשל שכר או גיל) שנמדד לכל הנבדקים.
  • Variable View: מציג את המשתנים שלנו וההגדרות שלהם: שמות, תוויות, סוגים וכו׳. בלשונית זו, כל שורה היא משתנה אחר במחקר (גיל, שכר וכו׳), וכל עמודה היא הגדרה אחרת שנגדיר למשתנה.

 

שלב 2: ביצוע ההיפוך לשאלה ההפוכה

  1. בתפריט העליון במסך, בחרו בלשונית Transform -> ואז לחצו על Recode into Different Variables (שימו לב, לא לבחור באפשרות שמעל ״Recode into Different Variable״).
  2. בחלון שנפתח, סמנו את השאלה שברצונכם להפוך (בדוגמה שלנו Q3), והעבירו אותה לחלון המרכזי בשם: Input Variable → Output Variable.
  3. ברגע שתעבירו את המשתנה, בחלק השני בשם ״Output variable״ כתבו שם חדש למשתנה ההפוך שאתם יוצרים, וחשוב שהשם יזכיר לנו שזו שאלה הפוכה. למשל: Q3_rev או Q3_hipuch. מתחת למתן השם, בחלונית Label, תוכלו לפרט יותר כמו ״Hipuch skala״ או ״reverse״.
  4. לחצו על כפתור Old and New Values.

 

שלב 3: הזנת ערכים ישנים וחדשים

בחלון זה נגדיר איך כל ערך מקורי (למשל 5) יהיה הפוך לאחר ההיפוך של הסקאלה (יהפוך ל-1). המטרה שלנו היא להפוך את הכיוון של הסקאלה כך שציון גבוה יצביע על חרדה גבוהה, כמו בשאר השאלות.

החלון מחולק לשני צדדים:

  • שמאל (Old Value): שם נזין את הערכים המקוריים בשאלה.
  • ימין (New Value): שם נזין את הערכים שנרצה שיהיו אחרי ההיפוך.

 

לדוגמה להיפוך בשאלון עם סקאלה של 1-5:

  • 1 → 5 (הערך שהיה 1 יהפוך להיות 5)
  • 2 → 4 (הערך שהיה 2 יהפוך להיות 4)
  • 3 → 3 (הערך שהיה 3 יישאר 3: שימו לב, למרות שהוא זהה עדיין נקודד אותו בהיפוך!)
  • 4 → 2 (הערך שהיה 4 יהפוך להיות 2)
  • 5 → 1 (הערך שהיה 5 יהפוך להיות 1)

 

– הזינו כל זוג ערכים בנפרד:

  • את הערך הישן בתיבת Old value בחלק השמאלי, בחלון העליון הארוך שנקרא ״value״ (למשל נזין את הערך הראשון ״1״)
  • את הערך החדש בתיבת New value בחלק הימני, בחלון העליון הארוך שנקרא ״value״ (נזין את הערך ההפוך שלו ״5״)
  • לאחר הזנת שני הערכים (הישן והחדש), לחצו בחלק שלמטה על ״Add״, ותראו שהתווסף צמד הערכים שהזנתם לחלון ״Old -> New״. חזרו על הפעולה הזו עבור כל הערכים של השאלון (הפכו את 2 ל-4, 3 ל-3, וכן הלאה כמו שמופיע למעלה).
  • לאחר הזנת כלל הצמדים של הערכים, לחצו על Continue, והתוכנה תחזיר אתכם לחלון הקודם
  • לאחר מכן לחצו על OK, וחזרו על הפעולה הזו עבור כל השאלות ההפוכות בשאלון שלכם (כל שאלה לפי הסקאלה שלה. שאלון בסקאלה של 1-7 יקודד כשהערך 1 יהפוך להיות 7, הערך 2 יהפוך ל-6, וכן הלאה).

 

שלב 4: בדיקה שההיפוך הצליח

עברו חזרה ללשונית Data View, ובדקו את העמודה החדשה של הפריט ההפוך שיצרתם (Q3_rev), וודאו שההיפוך בוצע כמו שצריך. למשל: מי שסימן בשאלת המקור 5, נראה עכשיו שהערך שלו בשאלה ההפוכה יהיה 1, ולהיפך.

 

שלב 5: שימוש בשאלות ההפוכות

כעת, כאשר תרצו לחשב ממוצע לשאלון, מהימנות או כל ניתוח אחר שכולל את השאלון, תשתמשו במשתנה ההפוך (Q3_rev) ולא במקורי (Q3).

ברכות, עברתם שלב בסיסי וחשוב בהכנת הנתונים למחקר שלכםן! 🙂

 

מוזמנים ומוזמנות בשמחה לראות עוד מאמרים שלנו על הכנת קובץ הנתונים ופעולות סטטיסטיות בסיסיות.

 

שיתוף המאמר »

אולי יעניין אותך גם..

רוצים לשמוע עוד על השירות שלנו?