מבוא למאמר אקדמי

מאמרים הם כלי מרכזי בלימודים אקדמיים בכלל ובתחום הפסיכולוגיה בפרט. במהלך התואר, סטודנטים נדרשים לקרוא ולהבין מאמרים כחלק בלתי נפרד מהלמידה. מאמרים אלו בנויים לפי מבנה קבוע (לרוב) המסייע בהעברת המידע בצורה מסודרת וברורה. במאמר זה, נסביר את מבנה המאמר האקדמי.

 

ממה מורכב מאמר אקדמי?

מאמר אקדמי מורכב ממספר פרקים ותתי פרקים, כאשר לכל אחד מהם תפקיד חשוב ומהותי בהצגת המחקר והמסקנות העולות ממנו. אלו הפרקים המשמעותיים ביותר במאמר אקדמי:

תקציר (Abstract)

התקציר כשמו כן הוא, מתקצר ומתמצת את כל המאמר, לרוב באורך של כ-150–250 מילים ברוב כתבי העת המקובלים בתחום מדעי החברה והרוח. הוא מספק סקירה קצרה של מטרת המחקר, השיטה שבה השתמשו החוקרים, הממצאים המרכזיים והמסקנות העיקריות. התקציר מאפשר לקורא להבין במה עוסק המאמר ולהחליט האם הוא רלוונטי או מעניין עבורו לפני שהוא משקיע בקריאה.

מבוא (Introduction)

המבוא מציג את הרקע התיאורטי של המחקר, את הבעיה הנחקרת ואת מטרת המחקר והשערותיו. פרק זה כולל סקירת ספרות רלוונטית שמסבירה את הקשר בין המחקר הנוכחי למחקרים קודמים, סוקרת באופן רחב את משתני המחקר, הקשרים ביניהם והממצאים העדכניים והבולטים בספרות לגביהם. בסוף המבוא, לעיתים קרובות, מוצגות השערות המחקר, שהן הציפייה של החוקרים לגבי התוצאות הצפויות במחקר, לצד הרציונל לביצוע המחקר הנוכחי והצורך בו בעולם, בקיצור- מה המחקר מחדש? את ההשערות האלו החוקרים יבחנו בפרק התוצאות בעזרת הניתוחים הסטטיסטיים, בתקווה שהממצאים יאששו את השערותיהם, ובכך יוסיפו ידע חדש לספרות הקיימת בתחום.

שיטה (Method)

פרק השיטה מפרט באופן מעמיק כיצד בוצע המחקר. הוא כולל מספר תתי פרקים, בהם תיאור המשתתפים (כגון מספר המשתתפים במחקר, גילם, קריטריונים להכללה או להוצאה מהמחקר), הכלים ששימשו למחקר, כגון שאלונים או מטלות, וההליך שבו בוצע הניסוי או המחקר לפרטי פרטים. בנוסף, ישנן עבודות הכוללות בפרק זה עוד תת פרק של הניתוחים הסטטיסטיים שבוצעו לבחינת השערות המחקר שנכתבו בסוף פרק המבוא. מטרת השיטה היא לאפשר לחוקרים אחרים לשחזר את המחקר במדויק במידת הצורך, ובכך לאפשר רפליקציה שתאשש או תסתור את ממצאי המחקר על מדגם אחר.

תוצאות (Results)

בפרק זה מוצגות תוצאות המחקר, לרוב באמצעות נתונים סטטיסטיים, טבלאות וגרפים על פי המקובל בסגנון הכתיבה הרלוונטי. בתחום הפסיכולוגיה, על פי רוב מוחלט, סגנון הכתיבה נעשה בהתאם לכללי האגודה האמריקאית לפסיכולוגיה, הנקראים כללי ה-APA. כמו כן, חשוב לומר כי פרק התוצאות לא כולל פרשנות לממצאי המחקר, אלא רק הצגתם כפי שהתקבלו בניתוחים הסטטיסטיים.

דיון (Discussion)

בפרק הדיון החוקרים מפרשים את התוצאות שהתקבלו בהתאם למטרת המחקר ומציעים הסברים אפשריים לקבלתן, תוך הרחבת משמעותן בהקשר רחב יותר. למשל, ניתן להבחין בדיון בהשוואת הממצאים למחקרים קודמים, השלכות פרקטיות אפשריות של ממצאי המחקר ועוד. כמו כן, על מנת לשמור על צניעות המדע והבנה כי הוא מוגבל מעצם היותו מבוסס על סטטיסטיקות ולא עובדה מוגמרת, פרק הדיון כולל מגבלות אפשריות של המחקר וכן כיווני מחקר עתידיים. פרק זה חשוב מאוד ומסייע להבין את תרומת המחקר ואת ההשלכות שלו. כתיבת הדיון נחשבת למורכבת ומאתגרת גם עבור חוקרים מנוסים, והיא מצריכה השקעה ומחשבה רבה.

רשימת מקורות (References)

בסוף המאמר מופיעה רשימה ביבליוגרפית של כל המקורות שהוזכרו בטקסט, בהתאם לכללי ציטוט מקובלים בתחום, כגון כללי ה-APA בפסיכולוגיה. חלק זה מאפשר לקוראים למצוא את המקורות שעליהם התבסס המחקר במלואם.

שיתוף המאמר »

אולי יעניין אותך גם..

רוצים לשמוע עוד על השירות שלנו?